Pielea uscata

Pielea uscata
        Una din cele mai frecvente probleme ale pielii este roseata si senzatia de arsura, deshidratare si exfoliere. Fata si nu numai, este aspra , neplacuta la atingere, rugoasa, semne evidente ale pielii uscate.

        O cauza pentru pielea uscata este umiditatea scazuta, tendinta de a sta mai mult in spatii inchise sau medii cu aer uscat. Pielea nu va fi deloc la adapost si protejata astfel, dimpotriva aerul cald usuca.

        O alta cauza este dezechilibrul filmului hidro lipidic, continutul de apa si stratul protector de sebum scade, creand senzatia continua de discomfort. Aceste uleiuri naturale ale pielii pastreaza apa in interiorul corpului nostru si nu permite pierderea ei, de asemenea formeaza o bariera de protectie pentru substante iritante si germeni.

        Prea multa apa cu sapun, expunerea la produse chimice concentrate, utilizarea anumitor medicamente cum ar fi tratamentele anti-acnee si tratamentele exfoliante, sunt cauze care perturba acest invelis protector si produce uscarea considerabila a pielii.

        Aspectul sanatos al pielii este dat in aceasta perioada de o ingrijire corespunzatoare. Este nevoie sa identificam si sa combatem factorii care contribuie la uscarea pielii. Acum, daca am putea toti sa ne desfasuram activitatea intr-um mediu potrivit de umed, ar fi ideal, insa putem adauga un umidificator la sistemul de incalzire centrala sau in spatiul in care petrecem cel mai mult timp.

        De asemenea, este important a avea temperatura corpului consecventa si, in acest caz, trebuiesc evitate baile lungi si fierbinti, folosirea sapunului mai mult decat este necesar. Sunt recomandate dusurile calde si scurte, sapunuri pe baza de crema si uleiuri. Dupa dusul rapid pielea se sterge cu un prosop moale prin tamponare usoara si nu frecare, apoi se aplica repede o lotiune hidratanta pentru a “sigila” apa din piele inainte de a se evapora. In zilele in care trebuie neaparat sa exfoliati pielea, utilizati un produs cu o formula blanda si delicata.

        Pentru a pastra un ten moale, flexibil si neted este nevoie in primul rand de apa si nutritie. Produsele hidratante ar trebui sa fie reaplicate din belsug in timpul zilei si seara, in special pe zonele predispuse la uscare: maini, brate si picioare. Exista produse de hidratare pentru fata si produse de hidratare pentru corp. Cele de fata sunt foarte atent concepute pentru a evita reactii alergice, de aceea au o formula speciala, hipoalergenice si noncomedogenice. Cele mai bune produse de pe piata se refera in mare masura la machiaj, satisfac nevoile si preocuparile cosmetice. Produsele de hidratare sunt sub forma de unguente, uleiuri, creme si lotiuni, in functie de puterea de hidratare. Unguentul are cea mai mare capacitate de a stoca umezeala la nivelul pielii, insa are o textura unsuroasa si este evitat din cauze senzatiei de exces de sebum. Acest lucru poate fi minimalizat prin aplicarea unei cantitati mici si masarea bine a pielii. Uleiurile sunt mai putin grase, dar foarte eficiente. Pe corp este de preferat se se aplice dupa dus, direct pe pielea umeda. Cremele hidratante se absorb repede in piele fara a lasa senzatia de gras, ca urmare acestea tind sa fie mai cautate decat unguentele. Lotiunile sunt in general cel mai putin unsuroase, cu o textura foarte placuta si usor de utilizat, ca urmare sunt si mai populare, cu toate ca, din cauza continutului de alcool, lotiunile pot usca pielea in comparatie cu cremele si unguentele.

        Pentru a scapa de roseata si senzatia de arsura sunt recomandate produse hipo-sensibile care contin ingrediente anti-inflamatoare. O atentie deosebita trebuie acordata la utilizarea acestor produse ani-inflamatorii. Multe dintre acestea contin substante chimice care pot irita sau provoca reactii alergice. In cazul in care dupa aplicare apare senzatia de arsura si mancarime trebuie sa stergeti produsul, sa opriti utilizarea si sa va adresati medicului. Daca suferiti de o uscaciune cutanata severa, dermatita alergica de contact, sau daca aveti o dermatita atopica, este bine sa solicitati sfatul medicului dermatolog sau al medicului de familie. Pielea uscata poate fi o consecinta aanumitor boli genetice sau a unor dezechilibre hormonale.

        Din fericire exista posibilitatea de a minimaliza toate aceste probleme legate de uscarea cutanata si de a mentine aspectul tanar si sanatos al pielii.

        Cheia este de a bloca umiditatea si de a proteja pielea de efectele deshidratarii. Mai presus de toate, o cantitate potrivita de apa potabila va contribui la mentinerea vitalitatii pielii si nu numai.

Mihaela Pâslaru